‘Van Ultimum naar Optimum Remedium’. Ik heb vanuit Restorative Justice Nederland (RJN) van aanvraag tot rapportage in dit onderzoek samengewerkt met Ronald van Steden (hooddocent VU), Remko de Boer (politie), Kim Roelofs (mediator) en vooral met betrokken partijen.
Het is de derde rapportage in rij na eerdere publicaties van RJN: ‘Wachttijd is Hersteltijd’ (2017) en ‘Met het Oog op de Burger’ (2020). D
Alle drie onderzoeken beschrijven de waarde van herstelrecht binnen de politie (Restorative Policing). Dit derde onderzoek bouwt voort op beide eerdere rapportages. Het zal de komende tijd leiden tot meer herstelrechtelijk onderzoek bij de politie. Dat gebeurt onder meer bij Service en Intake en bij Gebiedsgebonden Politiezorg. En we kijken naar werkwijzen elders gebruikt in de wereld door politie (zoals Wagga Wagga in Australie, Community Policing in Dublin en het werk van Thames Valley Police)
Slimme politie-inzet en justitie-inzet kan versterkt worden. Dat kan door meer oplossingsgerichtheid aan de voorkant van de strafrechtsketen. Herstelrecht is een versneller daarvan. Meer focus op oplossingen en minder op ‘opschalen’ en escaleren. Ik heb in drie projecten en praktijkverkenningen veel mogen leren van uitstekende gepassioneerde politiemensen, de samenwerking met een professionele mediator en vooral van betrokken partijen.
We verleggen teveel zaken naar de strafrechtsketen. Burgers verwachten bij melding vaak iets anders.
Bijvoorbeeld dat het stopt.
Bijvoorbeeld dat een conflict wordt geregeld samen met betrokkenen.
En ook dat de uitkomst goed wordt gedocumenteerd.
Een groot deel van zaken die bij de politie in de wacht staan (zaken die geen topprio hebben) kan vroegtijdig worden geregeld In een aanzienlijk deel van relevante mutaties handelt de politie samen met externen in essentie herstelgericht; zaken worden echter niet altijd formeel ‘afgehecht’.
In het herstelrecht zijn duurzame interventies beschikbaar die daarbij kunnen helpen.